Woensdag 10 juni 2015 (1)
Het is alweer onze vijfde dag in Portugal en we hebben nog maar amper 170
kilometer op de teller. Vandaag brengen we daar verandering in. We rijden naar Golega in het binnenland maar nemen een
grote lus via de kust in Nazaré.
Onderweg is er heel wat te zien maar ons programma ligt niet helemaal vast. We
gaan ons niet opjagen en zien wel waarvoor we tijd hebben. Vandaag is het Nationale Feestdag dus misschien krijgen
we onderweg wel wat folklore te zien. De hemel is helemaal bewolkt als we om
9:45 uur vertrekken en op de rustige autosnelweg is het grijs en zelfs wat
mistig. Gelukkig zorgen de uitbundig bloeiende oleanders in de middenberm voor
wat kleur.
Nazaré |
Om 12:30 uur komen we aan bij het Monasterio
de Santa Maria in Alcobaça.
Op een uitgestrekt plein prijkt een indrukwekkend groot kloostergebouw met in
het midden een imposante kerk. Hoge trappen leiden ons naar de ingang en meteen
treden we binnen in de enorme ruimte van de kerk, de grootste van Portugal. Zowel het schip als de
zijbeuken met hun gotische gewelven zijn indrukwekkend hoog. Trekpleisters zijn hier de graftomben van Inès de Castro en Peter I maar wij zijn vooral gekomen voor de Claustro do Silencio, de kloostergang der stilte. Elegante en mooi
versierde zuiltjes torsen de rondbogen van de buitenmuren die uitgeven op een
vierkante binnentuin. Rondom kunnen verschillende zalen bezocht worden, stuk
voor stuk indrukwekkend door hun omvang. Het is echter de keuken met een
imposante hoge schouw in glanzende keramiek die het meest in het oog springt.
Overal zijn overigens moderne (pseudo)kunstwerken in het interieur verwerkt,
maar voor mij zijn ze eerder een storend element. Ook buiten op het plein is er
overigens wat esthetische hinder in de vorm van een groot podium en tribune,
die het uitzicht belemmeren. Ook dat hebben we wellicht te danken aan de Nationale Feestdag. De zon is er weer
wanneer we een plaatsje vinden op een van de terrassen rond het plein, met name in restaurant A Casa. C houdt het weer bij
geroosterde sardientjes (beter dan die van gisteren) en ik probeer de “Alcobaça Pot”, een lokale specialiteit.
Het is een soort pot-au-feu met kip, groenten, worsten en spek in tomatensaus.
Niet slecht!