Dinsdag 24 mei 2016 (2)
Om 16:00 uur arriveren we in Honfleur. We laten de auto achter op de
ruime gemeentelijke parking en gaan op zoek naar een hotel. We hebben een paar
keer zéér lekker gegeten in l’Absinthe
en stellen vast dat zij nu om de hoek een hotelletje uitbaten met dezelfde
naam. Er is nog plaats en we boeken meteen een kamer en krijgen zelfs
ongevraagd een reductie van 160 naar 130 €… Het hotel is gevestigd in een groot
oud huis met zeer gezellig interieur en dito kamer: oude eiken balken, kleine
venstertjes, antieke meubelen. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, trekken we
erop uit voor een wandeling langs het pittoreske haventje. Hier is alles nog
onveranderd en er heerst een tamelijke toeristische drukte. We beginnen met een
fris glas chardonnay op een zonnig terras, maar als de zon af en toe verdwijnt
achter de wolken, wordt het toch tamelijk fris. We wandelen door de oude
straatjes en langs de haven op zoek naar een geschikt restaurant voor vanavond.
Onze keuze valt op Le Bistrot du Port
die toehoort tot dezelfde eigenaar als ons hotel. Samen met Restaurant La Grenouille neemt het het
grootste deel van de straat tegenover de vissershaven in beslag. De twee grote
overdekte terrassen lopen in elkaar over en maken samen gebruik van de
reusachtige “écailler’ of toog vol
verse vis en zeevruchten. Het ziet er veelbelovend uit. Het zal dus een plateau
de fruits de mer worden.
Als we er om 19:00 uur
binnenstappen, zit het ruime terras al behoorlijk vol. Het is een aangenaam
overdekt terras dat stijlvol is ingericht en tamelijk chique aanvoelt. C gaat
voluit voor de zeevruchten en ik hou het op een vissoep vooraf en mosselen
daarna. De plateau de fruits de mer is vrij groot, maar we hebben hem vroehger
toch vaak overvloediger gehad en… frisser. Ook de vissoep is niet echt om over
naar huis te schrijven. Nadat mijn soep is afgeruimd blijf ik vergeefs wachten
op mijn mosselen. Uiteindelijk vraag ik of ze me niet vergeten zijn en de
(onvriendelijke) dienster gaat de keuken in en komt onmiddellijk terug met een
pot mosselen.
Als het deksel er af gaat, slaat de damp tot aan het plafond en
ik kan de hete mosselschelpen nauwelijks met mijn vingers aanraken. De kleine mosseltjes zijn verschrompeld tot
taaie, kleurloze én smaakloze bolletjes. Dit kan en durf ik niet opeten.
Waarschijnlijk heeft de pot de hele tijd op het vuur staan koken. De dienster
brengt ze terug naar de keuken en komt nadien vragen of ik de kaart wil voor
iets anders. Van excuses geen sprake. Desgevraagd zegt ze dat de chef vond dat
de mosselen wél lekker waren… Ik heb nergens geen zin meer in en stel me
tevreden met de intussen koud geworden frieten. Ook de wijn is ontgoochelend en
daarenboven zeer duur: 36 € voor een zeer matige Rully. Le Bistro du Port
is dudelijk op het massatoerisme afgestemd en niet op kwaliteit. Dit is in 4
dagen tijd onze tweede zware ontgoocheling in de Franse culinaire wereld die
ons zoveel jaren bekoord heeft. Er is veel veranderd in Frankrijk.