zaterdag 5 september 2015

Grillige rotskust

Donderdag 11 juni 2015 (2)

Tegen 15 uur trekken we verder richting kust. Ons hotel ligt een 20 kilometer buiten Òbidos in een uitgestrekt “Golf & Beach Resort” aan zee: het Praia d’El Rey Marriott, vijf sterren.  Eerst rij je door een beboste wijk vol chique villa’s en dan kom je bij een reusachtig complex dat er zeer Amerikaans uitziet. Binnenin waan je je pas écht in Amerika: een veel te grote lobby, lange brede gangen met druk en vooral dik vasttapijt, ruime kamers. In de gang hangt een storende sterke geur van kuisproducten. Het personeel aan de receptie is geforceerd vriendelijk en zelfs opdringerig. Ze zùllen mijn bagage dragen ook al wil ik dat niet. Op onze reizen in de States hadden we dit soort hotels wel meer en daar had ik er geen probleem mee, maar hier klopt het niet echt. Alles voelt koud en onpersoonlijk aan en vooral veel te groot en te leeg. Dat laatste wordt wellicht nog in de hand gewerkt door het koude weer waardoor de immense terrassen er helemaal verlaten bij liggen en niets uitnodigt om tot op het nabijgelegen strand te wandelen.
 
Rotskust in Peniche
Om 16:15 uur nemen we de auto om naar het 15 kilometer verder gelegen Peniche te rijden. Daar willen we voor vanavond een restaurant vinden. Onderweg stoppen we bij prachtige rotskusten waar diep onder ons de branding bruisend tegen de grillige rotsen opspat. Er zijn zelfs heuse “pancake rocks” zoals we ze in Nieuw-Zeeland zagen. Vissers zijn tot op een smalle riggel afgedaald langs de hoge en steile rotswand om van daaruit hun hengel uit te gooien. We rijden door tot aan de vuurtoren waar zich restaurant Nau dos Corvos bevindt dat door Caractère zeer sterk wordt aanbevolen omwille van zijn heerlijke visgerechten. We reserveren er meteen een tafeltje tegen 19:30 uur en hebben dus vooraf nog een paar uurtjes dood te maken. Met de auto rijden we richting haven. We verwachten een klein sympathiek vissershaventje vol bedrijvigheid zoals we dat kennen van Italië bv, maar dat blijkt er niet te zijn. Alleen een eerder groezelige haven die er tamelijk desolaat bij ligt met als opvallende uitschieter de forteza, een indrukwekkende versterkte citadel. De zon is er intussen door gekomen maar op dit uur van de dag geeft ze al niet veel warmte meer. Op het terras van een eenvoudig havencafeetje bestellen we een porto en we krijgen elk een klein glaasje dat tot op de rand gevuld is. Er staat niets anders op dan ‘handen op de rug en slurpen’…


Eindelijk is het tijd om af te zakken naar restaurant Nau dos Corvos. We hebben vroeg gereserveerd om nog vòòr donker de smalle terugweg naar het hotel te kunnen maken. Er zit dan ook nog bijna niemand in de
"Caldeirada"
mooie eetzaal met schitterend uitzicht over de zee. Wij krijgen een mooi plaatsje aan het venster van waaruit we zeer goed de ondergang van de zon zullen kunnen volgen… en fotograferen. We kiezen voor de “Caldeirada”, een plaatselijke specialiteit. Het is een stoofpot van de vissen van de dag met aardappel, ui en paprika. In een grote kookpot zwemmen grote stukken rog, zeeduivel, een rode vis, garnalen en schelpjes. Het is een enorme portie.
De vriendelijke en enthousiaste dienster schept ons elk drie keer een bord vol en de pot is nog steeds verre van leeg. Maar we moeten het noodgedwongen hier bij laten. Het was zéér lekker, beter zelfs dan we hadden durven hopen. Ik denk dat dit in zijn versheid en eenvoud één van de beste visgerechten was die we ooit gegeten hebben. We moeten het jammer genoeg houden bij één enkel glas wijn want de terugweg is lang en smal en het is intussen tòch al donker aan het worden. We zijn terug bij het hotel om 21:15 uur en om de avond mooi af te ronden drinken we nog iets in de lounge. Het is er vrij druk maar ongezellig.