vrijdag 11 september 2015

Sintra revisited

Zaterdag 13 juni 2015 (1)

Het regent! Tijdens het ontbijt krijgen we een fikse bui. De ontbijtzaal van de Pousada de Cascais biedt een mooi uitzicht op de Marina maar gezien het weer kunnen we jammer genoeg niet buiten zitten.  Enkele moedigen proberen het toch en wij hebben er ons plezier in om te zien hoe ze voortdurend door stoutmoedige meeuwen worden lastig gevallen. Verschillende tafeltjes in de ruime eetzaal worden bezet door de crews van de X-Cat teams, meestal donkere types uit Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten, allen in chique t-shirts met de naam van hun sponsors. Eigenaardig genoeg hebben we tot nu toe nog geen hinder gehad van de races. Alleen gisterenavond werden een paar boten even te water gelaten voor een voorzichtige proefvaart zonder lawaai. Wellicht zijn de races voor vandaag en morgen. We hebben het gevoel dat we in Cascais alles gezien hebben en besluiten om naar Sintra te rijden. In 2003 zijn we daar al even geweest maar er valt nog veel meer te bezoeken dan we toen gedaan hebben. De lucht is egaal grijs maar tegen 11 uur lijkt er toch wat meer reliëf in te komen en houdt het op met regenen. We zullen toch maar best onze regenjassen meenemen.

Van zodra we in Sintra arriveren is het duidelijk dat dit een topbestemming is voor toeristen. Waarschijnlijk combineren velen dit met een citytrip naar het nabijgelegen Lissabon zoals wij dat destijds ook deden. We moeten een heel eind buiten het centrum rijden vooraleer we onze auto kunnen parkeren. Het weer is in ieder geval droog en er is zowaar zelfs wat blauwe lucht te bespeuren. De stad ligt mooi ingebed tussen de heuvels en het groen. We beginnen met een bezoek aan het Palacio Nacional, wellicht de belangrijkste toeristische trekpleister. De aanblik van het uitgestrekte witte gebouw wordt gedomineerd door twee grote witte kegels die boven het dak uitsteken. Het zijn de schouwen van de keuken. 

Palacio Nacional
Het bezoek leidt ons door verschillende zalen en zaaltjes. In de ene vraagt het uitbundig versierde plafond om aandacht, in de andere zijn het de schitterende azulejos of het prachtige meubilair. Het meest spectaculair is de Wapenzaal waar alle drie deze elementen aanwezig zijn.  In de kapel geeft een klein klassiek ensemble een concertje. Zeer stemmig! Tussendoor komen we ook langs een paar zeer sfeervolle binnentuintjes en hebben we door de vensters vaak een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving. Ons bezoek duurt ongeveer een uur. Het is 12:30 uur als we buitenkomen en vooraleer het stadje verder te bezoeken, nemen we plaats op een terras. Dank zij het uitgebreide ontbijt van deze morgen hebben we geen honger, dus we houden het bij een verfrissende limonade. Het is leuk om van hieruit de drukte te bekijken. Er zijn zeer veel toeristen waaronder opvallend veel japanners maar we hebben ook ons zicht in de chique uitgedoste families die toestromen voor een bruiloft in het tegenover gelegen kerkje. Als extraatje zijn we ook nog getuige van en lichte aanrijding tussen twee auto’s. Daarna wandelen we nog even het steil oplopende straatje van de stad in. Hier zit je echt wel middenin het massatoerisme, dus we keren algauw op onze stappen terug, zij het niet zonder eerst nog even een “ginjinha” te proeven, die overal voor 1 € wordt aangeprezen. Het is een waardeloze kriekenlikeur die geschonken wordt in een chocoladen potje. Dus eigenlijk een soort ‘Mon Chéri”…

Palacio de Monserrato

Er rest ons nog voldoende tijd om het Palacio de Monserrato te bezoeken. Daarvoor moeten we langs een smalle en kronkelende weg de heuvels in, zo’n 3 kilometer buiten de stad. Midden in een uitgestrekt glooiend park met talrijke exotische bomen en planten staat een merkwaardig paleis. Het is een hele wandeling langsheen bomen uit alle delen van de wereld maar uiteindelijk doemt toch het paleis op. Het is opgetrokken in een rare mengeling van stijlen: gotisch, indisch, moors maar het geheel oogt wel elegant. Het heeft iets sprookjesachtigs. Maar het is vooral het interieur dat ronduit indrukwekkend is.

De centrale gang is een parel van gestucte en marmeren muren, zuilen, gewelven en plafonds met hoofdzakelijk moorse motieven. Centraal staat een elegant fonteintje met in het midden een prachtige sculptuur. De zalen en kamers zijn al even mooi en verfijnd gedecoreerd en ingericht: de zaal van de Indische tekeningen, de eetkamer, de muziekkamer, de biljartkamer en de bibliotheek. Alles is perfect gerestaureerd en pas in 2011 terug voor het publiek opengesteld. Absoluut de moeite waard. We klimmen terug naar de uitgang van het park tot bij de auto en om 15:30 uur vatten we de terugreis naar Cascais aan.